Fredet hovedbygning

Hovedbygningen  på Markerud er en murbygning oppført tidlig på 1800-tallet. Bygningen er i halvannen etasje. Planen er strengt symetrisk  med et sentralt trapperom og like rom til hver side for dette. Trapperommet har en spesiell utforming med frittstående søyler. Svært mange av bygningsdetaljene er bevart i sin opprinnelige form. Bygningen har også en sokkeletasje der kjøkkenet tidligere lå. På 1880-tallet fikk huset et tilbygg i sveitserstil. Hovedbygningen ble fredet allerede i 1923.
Bygningen har hatt svært store skader på konstruksjonene pga av sopp og råteangrep. I 2006 ble restaureringsarbeidene satt i gang og fikk etter hvert preg av en redningsaksjon da det viste seg at  to av fasadene var i ferd med å rase ut. Restaureringen foregår etter antikvariske prinsipper og i nært samarbeid med antikvariske myndigheter. Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU) har foretatt fargeundersøkelser og det er funnet flere lag med interessante tapeter fra ca. 1830 og fram til 1920-tallet

14 thoughts on “Fredet hovedbygning

 1. Kjempe fine sider. Det hadde vært artig om det var bilder av de ulike plantene, som er listet opp i staudelistene.

 2. Takk for kommentar. Du har rett i at det bør være bilder av plantene. Det skal vi forsøke å få lagt inn. Vi planlegger å ta bilder av de ulike plantene på stedet og da vil det ta litt tid før vi får dekket alle i blomstringstiden. Bilder av plantene skal komme. Nettstedet i denne versjon er bare noen dager gammelt. Det er morsomt å ha kommet igang med noe som er interaktivt.

 3. Så flotte sider Anne!

  Jeg beundrer dugnadsviljen og kraften som er lagt i dette prosjektet og gleder meg til å se stedet! <3

  1. Takk skal du ha for positiv kommentar. Vi begynner å tro at vi en gang skal bli «ferdige»!

 4. Gratulerer med nye nettsider – delikat og inspirerende! – særs passende for Markerud. Gleder meg til å komme opp å se hvor langt dere har kommet.

 5. Hei! Så flotte sider! Artig å kunne følge med på livet på Markerud. Fantastisk jobb dere har gjort 🙂

  1. Hei Thea !
   Takk for oppmuntrende kommentar. Hagen er deilig også nå om høsten. On kort skal vi legge toppgrus i grusgangene. Det blir en stor jobb å spre grusen ut. Vi har ikke bestemt oss helt for hva slags grusblanding vi skal bruke. Neste gang du kommer på besøk er grusen på plass.

 6. Hei og takk for hyggelig møte.
  Flott sted, og en nydelig hovedbygning, kjempeflott å se at noen bryr seg om våre verneverdige bygninger og bruker tid på dette for ettertiden. Lykke til videre!
  Mvh Svein Olav

  1. Takk for hyggelig kommentar- jeg er amatør på det å drive et nettsted-men det er veldig hyggelig å å få en støttehilsen (og ikke bare spam)

 7. Hei Anne!

  Utrolig fin nettside! Gleder meg til våren kommer, for da kan jeg begynne foto-prosjektet på de fine blomstene 🙂
  Har dere ett plantekart/ eller en planteliste som det hadde gått an å få kopiert?

  Klem

  1. Anne
   Hei- takk for hyggelig hilsen. Jeg er for tiden på en liten ferie fra arbeidet på Markerud-men jeg tar kontakt når jeg er tilbake så kan vi trefffes når du har tid og vi kan planlegge videre utvikling av hagedelen. Det er fint å forberede dette mens sneen fortsatt ligger- så fort det blir bart begynner hagearbeidet og da bør planene være klare. Jeg tar kontakt. Målet er å bruke kommende sesong til å få lagt inn bilder og litt omtale av de enkelte staudene på nettstedet.

 8. Hei igjen 🙂

  Fant staudelisten på nettsiden 🙂 Supert!

  1. Ja jeg mente at jeg hadde lagt den inn. Men et hagekart mangler og det kunne jeg godt tenke meg å få laget. Anne

 9. Hei Anne.

  Så spennende at dere er så og si ferdige med restaurering, jeg er stadig inne å ser på sidene dine.

  Når våren kommer vil jeg gjerne opp å se Markerud igjen. Jeg må jo få med meg hagen. Tipper det ser ganske annerledes ut enn den gangen du kjøpte det. Dere har vært utrolig flinke og kan være stolte av hva dere har fått til. 🙂

  Klem fra Nina Kristin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.