Litt om parsellhagen

Parsellhagen
Foto:Varingen

I 2007 ble det ryddet en parsell til dyrking av grønnsaker og blomster i samarbeid med Gnisten barnehage i Birkelundsveien og en gruppe burmesiske flyktninger.  Hver sommer og høst har vi høstet grønnkål, poteter, løk, brokoli, tomater, agurker, gresskar, salat, urter og blomster.

One thought on “Litt om parsellhagen

  1. Fantastisk å se det vokse fram sakte men sikkert. Det å ha fulgt prossessen både som samtalepartner og deltakelse i dugnadsarbeide har gitt meg enormt med innsikt i hva det er jeg selv kan gjøre for å ivare ta de ressurser jeg selv forfogar over, de som finnes rundt meg, og de som jeg kan gjøre » en liten forskjell» for på en positiv måte.
    Å se dette gamla «vrak» av fordums «rikedom», vanskjøtt og ferdig for erstatning og exploatering sakte men sikkert komme til liv og skjønnhet, og få liv og nye muligheter har sammen med andre ting i min egen prosssess har gitt meg både kunnskaper, inspirasjon, glede, «retreatmuligheter» for å jobbe videre med rehabilitering på mange områder. Det gjelder allt fra å ta vare på gamle takpanner som fremdeles kan ha en funksjon og sin skjønnhet i funksjon bare man rengjør dem og setter dem på plass igjen, til å hvordan ubrukt natur kan ivaretas på nye måter og bli tatt i bruk for nye og gamle behov(hestehagen, sauene på beite som gir gjødsel og lar meg plukke gjødsel til min byhave i sentrum) til kolonihaven hvor nye generasjoner av ulike kulører læer seg side og side å dyrke fram gamle og nye grødor (sv. for spisbare vekster) norske, og utenlandske. Det gjelder også omsorgen om allt det materielle, gammelt håntverk. Opplevelsen av å få delta i hvordan de gamle vinduene kan rehabiliteres, få anledning til å kjenne glede og stoltheten i utføre den type arbeid og siden se hvordan det lille bidraget fyller sin plass i helheten. Gleden over å se de gamle kulturskattene: inventar, møbler og annet reddes,demonteres, setts i stand og føyes inn en miljømessig og renovert sammenheng som gjør at de kommer til heder- ikke som museumsformål men i en levende setting. Hvor vi som er innom kort eller i lengre perioder og setts til å bidra med en liten detalj jobb vokser og kan gå videre med de de skall videre til.

    Det har vært et utmerket eksempel på hvor viktig kvalitet i det man gjør betyder for resultatet. At ting tar tid. At man går mange motbacker i en slik prossess som det er viktig og ikke la seg stoppe av. At motstand noen ganger kan være nyttig for at det gir en mulighet til å finne kanskje andre og bedre muligheter, og at man hele tiden vokser på å innemellom delta i enkelt renovasjonsarbeid slik som å sope opp gulvet etter at håntverkerne ha gjort sitt, eller delta et enkelt måltid .

    Det har også vært en nyttig prossess å se stedet som vokse fram som den perle det er i det omkringliggende samfunnet, et sted hvor mange av de eldre har kunnet bidra med in kunskap og følge hvordan det sakte men sikkter begynner å bli en møteplass i Nittedal kommune for både unge, voksne og eldre, og innbyggere med ulik etnisitet og kulturhistorie bak seg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.